Vier je succes!

“Alle grote veranderingen komen in kleine stappen.”

Al voelt ’t soms niet zo. Wanneer het leven in sneltreinvaart aan je voorbij dendert, bijvoorbeeld.

En toch is er ook dan dat moment. Waarop de echte verandering van start gaat. Die ene halte waar jij bewust en doelgericht de sneltrein verlaat. Om lopend op je eigen pad van verandering verder te gaan. Die weg is vaak bezaaid met hard werken, frustratie en een hoog irritatie gehalte. Omdat je er nog niet bent. Omdat het die dag niet lukte. Omdat… vul maar in.

Veranderen en patronen doorbreken vereist doorzettingsvermogen en positivisme. Vooral als je samen op de lange termijn die verandering wil doormaken. Daarom is bij het doorvoeren van veranderingen in gezinnen en relaties altijd mijn tip: bouw mijlpaal momenten in.

Maak van een kleine stap, een groot moment. Welke je kiest en hoe je die viert is afhankelijk van jullie als gezin en de leeftijd van je kinderen.

Zorg in elk geval dat het iets is waar je met elkaar bij stil kunt staan.
Zoals:

  1. 2 dagen doorgeslapen
  2. 2 dagen zelf ruzies opgelost
  3. 2 dagen niet tegen elkaar geschreeuwd
  4. 48 uur geen stress gehad
  5. 2 dagen losgelaten
  6. 2 nachten zonder bedplassen of 2 dagen op de po
  7. 2 dagen zonder naar beneden te zijn gekomen, tijdens bedtijd
  8. 2 dagen op de juiste tijden thuis
  9. 2 dagen niet elke minuut ingegrepen
  10. 2 dagen zelf aangekleed

Bedenk samen wat er is verandert. Aan dat waar jullie samen aan gewerkt hebben. Zie de vooruitgang en benoem het verschil met eerder.

Kijk dus nu even niet naar de afstand tot het doel, maar naar de afstand die je samen, als gezin, al hebt afgelegd. Maak hierbij gebruik van ik-boodschappen, waarin je iets uitlegt over jezelf. Zoals welk gedrag jij hebt gezien bij een ander, hoe dit voelt voor jou en welk gevolg dit gedrag voor jou heeft. De ‘positieve ik-boodschap’ zoals T. Gordon die noemt.

“Je bent al twee nachten niet je bed uitgekomen. Ik vind dat echt fijn. Ik voel me opgelucht dat je voldoende slaapt en zelf weer in slaap kunt komen. Ik heb daardoor zelf ook rustig kunnen slapen.”

Klinkt het te voorbarig? Te snel? Want je wilt geen twee dagen slaap, je wilt voor altijd? Weet dan: door te pauzeren, te genieten van wat je bereikt hebt en pas dan weer door te gaan creëer je als gezin moed, respect, begrip en een lange adem. Voor het doel, je leven en elkaar.

Ok, hoe vier je dat dan?

Precies zoals jij en je gezin dat leuk vinden. “Doe vooral niet normaal en wees gek genoeg.” Bespreek, lach, spring en verwonder over hoever jullie al zijn gekomen.

Cadeaus vind ik geen aanrader. Want dat geeft het idee dat gewenst gedrag en begrip tonen, altijd zijn prijs heeft. Haal wel alles uit de kast qua viering, wat mij betreft.

  • zo vieren wij geregeld een top-dag in het donker. Met luide muziek van ‘James Brown’, ’the eye of the tiger’ of ‘bewegen is gezond’, gaan we dan met z’n vieren vol uit ons dak.
  • of we hebben een taart met kaarsjes. Waarbij dan iedereen om de beurt de kaarsjes mag uitblazen. Omdat we vieren dat diegene… en diegene… .
  • Picknicken op de vloer. In de keuken, de kamer of de tuin worden ook vaak gewaardeerd.
  • Het lievelingsmaal als verrassing voorschotelen of een kaart die iets persoonlijks zegt.
  • Samen een tent bouwen en dan daarin een vergadering houden.

Verzin het en vier! Op alle manieren die jullie kunnen bedenken.
Leuk om die te horen trouwens, als reactie op dit blog. Deel ze dus vooral!

Met wat oudere kinderen of je partner kun je elkaar daarna vragen stellen als:

  • merk je verschil met vorige week en hoe het nu is?
  • wat vind jij het aller fijnst aan ….?
  • wat viel je heel erg mee?
  • wat heb jij de afgelopen week voor jezelf overwonnen?
  • Wat heb jij afgelopen week samen met ons overwonnen?

Dit kan met sommige jonge kinderen ook. Houd dan rekening met een kortere concentratieboog en simpelere taal. Wat je ook doet en kiest, deel het met elkaar. Laat de ander rustig vertellen, voor je inspringt. Je zult zien, na zo’n sessie kan iedereen er weer tegenaan.

Een mooie afsluiter kan nog zijn:

  • Wat is jouw volgende stap?
  • Wat zou je nog leuker vinden?
  • Wat vind je nog moeilijk?
  • Waar geniet jij het meest van?

Hierdoor leer je waar de angst van de ander ligt. En de momenten dat je elkaar wat extra kunt steunen. Bovendien worden hierdoor ook de momenten dat het even ‘niet lukt’ bespreekbaar. Omdat je bewust bij de succesmomenten hebt stil gestaan, mag het falen ook bestaan.

Voor nu heel veel plezier met uitproberen.
Wij kijken al uit naar ons volgende feestje!