Mediterraans gen voor vakantie-zen?

Wat doet die man van mij toch?

Er was iets wat mij als oer-hollander ontging. Zoveel was duidelijk.

Tijdens onze laatste vakantie heb ik mijn Franse liefde geobserveerd en zijn gedrag geanalyseerd. Tot mijn verbazing zag ik dat het vrij simpel is om vakantie-zen te worden en dat je het volledig zelf in de hand hebt. Mediterraans gen of niet.

Volg deze 8 stappen in je eigen vakantie en ervaar zelf het verschil.

 

1. Terugschakelen

De belangrijkste stap van allemaal. Zodra meneer een vliegtuig of auto instapt naar de zon, schakelen zijn lichaam en geest 3 versnellingen terug. Daar doet hij niets voor.

Dat gebeurt gewoon. Hij beweegt langzamer, praat langzamer en doet minder.

 

Bij gebrek aan mediterraanse genen moet ik bewust terugschakelen en mezelf meerdere malen corrigeren. Het effect ervan is bevrijdend. Je ervaart rust; ziet meer, ruikt meer en bent in het moment.

 

2. Tijd voor jezelf creëren

Dit is niet perse mediterraans, wel helemaal mijn liefde. Die zegt namelijk gewoon: ‘ik ga even op het strand rennen. Ben over een uurtje terug’. De eerste keer was ik ‘flabber gasted’, verontwaardigd en alleenig tegelijk.

Want “ik deed dat niet. We zijn toch samen?” En dan ging ik ook iets doen. Meer als reactie op, dan echt vanuit mijn eigen behoefte.

Nu weet ik beter.

Hartstikke gezond om naast tijd voor elkaar, ook dat moment voor jezelf te pakken. Nu bepalen we met elkaar: “Wat wil je doen op vakantie? Waar heb jij behoefte aan?”

Door het vooraf bespreekbaar te maken voorkomen we misplaatste verwachtingen en irritaties tijdens de vakantie.

Dit gesprek maakt ook het beslissen ‘waar, met wie en voor hoeveel’ makkelijker. Soms kom je daardoor 20 km verder uit, soms op 200.000 km of zoals bij ons dit jaar, bij familie aan het zwembad. 

3. Bewegen

Vooral met kids is het fijn om relaxen af te wisselen met bewegen. Afhankelijk van je eigen energie en die van je kids. Man gaat met kids op koelere dagen op ontdekkingswandelingen in de natuur. Ik ga liever struinen op een markt. Samen gaan we met en zonder dolfijnen zwemmen of naar een park. Als koppel is sex een aanrader in de koelere uren. Ook in de tent, gewoon doen.

 

4. Dutjes

Bij het terugschakelen hoort ook het slaapritme. In zonnige landen wordt er overdag gerust (siesta). Dat is niet voor niks. Want de avonden zijn er langer en de ochtenden aangenaam. Ik heb geleerd ook een uurtje te pakken. Slapend of niet. Zo kan ik ook beter tegen onverwachte nachtelijke avonturen met de kids. Slaap om de beurt uit. Ook zo’n fijne.

 

5. Afwisseling

Na een dag dingen bekeken te hebben, gaat meneer rustig een dag zwemmen. Met en zonder de kids. Een goed idee. Zo houd je bij alle leeftijden de lol erin.

Je kunt zelfs elk gezinslid een dag geven waarop zij mogen bepalen wat het hele gezin gaat doen. “De baas voor 1 dag” noemt mijn zus dat. Die begon daar al mee toen haar jongste 3 jaar was. Niet mediterraans, wel succes verzekerd. Omdat iedereen zijn behoeften kan vervullen, is er minder reden voor weerstand op andere dagen.

6. Structuur

Samen eten is belangrijk in de mediterraanse cultuur, vroeg slapen minder. Dat is duidelijk voor iedereen. Daarom spreek ik nu met partner (en dochter) af wat ieder van ons belangrijk vindt om als dagelijks ritme aan te houden. De duidelijkheid, rust en respect hierdoor, merk je meteen.

In Gran Canaria gingen we elke ochtend na het ontbijt met de kids naar de Spa. Mama en papa om de beurt in de sauna, de kids zwemmen. Waarna de jongste er super relaxed sliep in de buggy. Top start van de dag voor iedereen. Daarna bekeken we samen wat we verder wilden doen.

Punt 6 wel met punt 7 in je achterhoofd.

7. Loslaten

Mijn liefde kan heel goed zijn zorg modus uitschakelen. Dat is voor velen van ons veel moeilijker. Stel jezelf daarom elke keer eerst de volgende vraag, voordat je tijdens de vakantie opstaat om te doen of in te grijpen: “wat vind ik hiervan? Wie zijn probleem is dit?”

Niet jouw probleem? Blijf er dan van af. Laat de probleemeigenaar het zelf oplossen. Kinderen worden er zelfstandig van en jij krijgt je rust.

Andermans problemen oplossen is een enorme ‘energy sucker’, die je vaak niet door hebt. Vakanties zijn uitstekende gelegenheden om hier volledig in op te gaan.

Het is bijvoorbeeld heel normaal in mediterraanse landen dat familie en vrienden jouw kinderen ook bij- en aansturen. Door dit toe te laten tijdens je vakantie bij mensen die je vertrouwt, ontstaat er nieuwe ruimte voor jezelf en je partner. Bovendien leren je kinderen verschil in perceptie en aanpak. Dit komen ze later in hun leven ook nog vaak genoeg tegen.

Werken tijdens de vakantie? Ook een zen-killer. Als niet voor jou, dan wel voor de rest van het gezin. Ik zorg daarom nu dat ik projecten en taken afrond of volledig overdraag. Zodat ik echt los kan laten en in het moment kan zijn. Helemaal als ondernemer heb ik die rust en ruimte nodig, om er vol energie tegen aan te kunnen de rest van het jaar. Bovendien verdient mijn gezin mijn volledige aandacht.

Ik check nu max. 1x per week, kort mijn e-mail op mijn mobiel. Dat doe ik op een moment dat niemand hier last van heeft. De computer gaat niet mee.

 

8. Afstemmen

Dit punt heb ik zelf toegevoegd. Om de brug te maken naar een ontspannen en relaxte vakantie voor het hele gezin is het belangrijk om onderling te blijven afstemmen. “Wat wil jij?”

Ik geef de oudste nu ook een stem en neem haar mee in de voorbereidingen. Door samen filmpjes te kijken over het gebied, de dieren daar of door de routekaart uit te printen en te laten zien waar we naar toe gaan en hoe lang dat duurt. Ik vraag welk speelgoed ze mee wil en laat haar thuis zelf keuzes hierin maken. Dat bespaart een hoop frustraties op vakantie.

Tijdens de vakantie doen we elke dag iets samen als gezin. Wat dit is en hoe laat, stemmen we af. Als er meer volwassenen zijn zitten we s’avonds bij elkaar. Vaak gaat elk koppel er dan ook een avond even uit of gaan diegenen die zin hebben, samen.

 

Nog wat praktische tips en links, die helpen bij zen

  • Begin ‘zen’ aan je vakantie door van te voren lijstjes te maken en kleding klaar te leggen. Kun je nog overleggen, inkopen en wassen waar nodig. Hier  een voorbeeld van zo’n lijst.
  • je kunt nu 06- polsbandjes krijgen. Mocht je kind verdwalen, dan kan je gebeld worden.
  • In Frankrijk zijn hekken rond zwembaden verplicht. Met kleine kids een veilig gevoel.
  • Neem je eigen basis aan ‘apotheek’ mee als je dat rust geeft. Zoek thuis de alarmnummers en kinderartsen op in de buurt.
  • Neem de babyfoon mee. Zo kun je buurten, zonder je zorgen te maken over de kids.
  • Zorgen over de WC’s? Neem je bril verkleiner mee of een opvouwbare po.
  • Reis op slaapmomenten voor je kids. Dat verstoort het ritme het minst en maakt de reis een stuk makkelijker voor iedereen.
  • Verzin van te voren spelletjes naast de I-pad of telefoon. Mijn kids worden autoziek van video’s en lezen en I-pads gaan leeg. Check bijvoorbeeld bij de ANWB
  • Ooit gehoord van Kids Forest in Schiphol? Maakt wachten op je vlucht een stuk aangenamer! Kids Forest bevindt zich achter de paspoortcontrole bij de Holland Boulevard, tussen de E en de F-Pier. De toegang is gratis en de speeltuin is 24 uur open.

 

En vooral geniet. Van de zon, de zee van tijd en van elkaar. Veel plezier!