Welke boodschap geven we door?

Ik realiseerde me dit voor het eerst bewust, nu 5 jaar geleden. Hoogzwanger in een overvolle Amsterdamse tram.

Ik stond net druk mijn hormonale verlangen te onderdrukken. Ik wilde `verharde maatschappij, respectloze generaties` enzo roepen. Heel hard. Omdat er weer eens niemand voor mij opstond.

Toen ik het ineens begreep; ik werd niet genegeerd, ik werd niet gezien. Om iemand bewust te kunnen negeren moet je namelijk om je heen kijken, niet op je mobiel.

Informatie-overload

is waar de wetenschap van zegt, dat wij elke dag last van hebben. “Ik niet”, besloot ik lange tijd. Berichten staan bij mij immers op stil. Ik heb geen Smart Facebook en als je mij belt, gakt er een gans door de kamer. Met slechts de irritante bijwerking dat ik constant mijn telefoon zoek in de buurt van levende exemplaren.

Duimen

Des te groter was de shock. Toen ik koffie drinkend op het terras, verderop een moeder spotte. Druk typend op haar telefoon. Haar dochter van 4/5 achter haar, liep steeds verder de drukke weg op. Net toen ik wilde opstaan om de vrouw te waarschuwen, zag ze het gevaar en trok haar dochter terug.

Ik schrok. Van de situatie en van mijn eigen reactie. Want in plaats van mijn wenkbrauwen op te trekken en te oordelen dacht ik “hoe vaak doe ik dit?” Want al roepen we heel hard van niet, dit doen we allemaal. En vaak gaat het net goed. Dus vergeet je het.

Wat is dat toch?

Thuis zag ik het terug in mijn zoon van 2. Die kan heel hard roepen. En meppen, dat kan hij ook. Hij slaat niet, maar het is meer een rake arm roffel. Door hem ontwikkeld voor die `Smart` momenten. Belachelijk, als ik er over nadenk. Dat de behoeften van mijn eigen zoon het afleggen tegen een voorwerp.

Ik heb er inmiddels veel over gezien en gelezen, op mijn smartphone.  Het meest plausibel vind ik dat onze honger naar kennis bij de mensheid hoort. Weten welke bes niet giftig is, vergroot simpelweg je overlevingskansen. In de basis is het ons daar allemaal om te doen. En in de 15e eeuw waren boeken de informatie overload boosdoeners. Zo is er altijd wat.

En toch…

Besef ik hierdoor opnieuw de waarde van het persoonlijke contact. De rust die je hier voor jezelf uithaalt en het onderlinge vertrouwen dat je opbouwt met elkaar. Soms zonder woorden.

Als ik in de woorden van Thomas Gordon schrijf; “je maakt pas echt contact met die ander, als je duidelijk, oprecht en congruent bent. En feit blijft;

  • Als je met je hoofd in de virtuele wereld bent, ben je live vrij vaag.
  • Als je op hete, online kolen zit is je aandacht voorwaardelijk.
  • Je kunt dan zeggen “wat is er?” zonder de ander echt uit te nodigen om te vertellen.

Da`s dus niet congruent; wanneer je lichaamstaal en je woorden dezelfde boodschap overbrengen.

Nu is het moment

“Dit Smart gedrag moet anders” besloot ik. Dus ging ik bewust aan de slag.

Ik blijf het moeilijk vinden als ondernemer om mijn mobiel weg te leggen. Om direct op te kijken als ik word geroepen of om mijn computer vaker dicht te slaan. Toch doe ik het. Voor die ander en voor mezelf.

Zodat mijn zoon weet dat hij niet hoeft te meppen en te roepen. Dat hij en zijn zus dagelijks voelen: “jij bent belangrijk. Jij doet er toe. Ik hecht waarde aan mijn contact met jou. Ik ben er, als je me nodig hebt.”

Allemaal zodat zij in die oceaan aan informatie mijn boodschap duidelijk horen; ik hou van jou.

 

 

P.S. Wil jij ook aan de slag?
Zaterdag 20 mei geef ik samen met Lee-Anne de 1-daagse basistraining.
Effectief communiceren: sterk staan, met ruimte voor de ander
In deze 8 uur krijg je meer inzicht en vertrouwen. in jezelf en in de ander. Je leert over jouw wensen, grenzen en het effectief communiceren van deze. Zonder jezelf te verliezen en zonder je relatie met de ander te schaden.

 

Waarom meedoen?
Als jij er klaar voor bent om meer in het `nu` te leven. Om die terugkerende punten waar jij tegen aan loopt anders aan te gaan pakken. Om te bouwen aan veerkracht in je leven. Voor jezelf en in je contact met die ander. Lees meer

Het vroege vogel tarief is van start. Dit is geldig tot en met 6 mei.
Dus wees er snel bij!

 

Na het volgen van de basistraining, kun je meedoen aan de Master Minds.
Dit zijn meerdaagse, intensieve specialisatie trainingen.

 

De Master Minds
Tijdens de Master trainingen werken we gericht, professioneel en met humor aan het je echt eigen maken van de vaardigheden. Je werkt direct en met blijvend resultaat aan verandering en groei, in de door jou gekozen specialisatie.

Zo is er speciaal voor ouders de Master Mind:
Sterke ouders, met ruimte voor sterke kinderen.

“Een levensveranderende ervaring, mede door de rollenspellen.”

 

Twijfels? Vragen?
linda@metpepergraag.nl
06 1995 1753

Ik denk graag, vrijblijvend, met je mee.

Natuurlijk mag je dit artikel altijd doorsturen naar die persoon die jij daarvoor in gedachten hebt. Delen op Social media? Leuk!