Vergoedingsmogelijkheden

Welke opties zijn er?

Legio. Is uit ervaring gebleken. Hieronder de 6 opties waar wij van op de hoogte zijn.
 
 

Optie 1: Check de mogelijkheden bij je (HR) manager of directeur

Er bestaat vaak een opleidings- of bijzonder budget dat besteed kan worden aan bijvoorbeeld coaching of trainingen. Ook door de nieuwe ‘ transitievergoeding’ regeling staan meer werkgevers open voor coaching en training van de werknemers.

In het onderwijs ben je verplicht om een bepaald aantal uren per jaar te besteden aan persoonlijke ontwikkeling. Hier zijn persoonlijke budgetten voor afgegeven.
 
 

Optie 2: Belastingaftrek voor (zelfstandig) ondernemers

Kosten voor coaching en training voor zelfstandige ondernemers zijn aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten. Wil je graag advies over hoe je dit het beste kan doen? Klik dan hier.
 
 

Optie 3: Belastingaftrek voor particulieren

Kosten voor coaching en trainingen kunnen als ‘studiekosten en scholingsuitgaven’ worden afgetrokken van de belasting. De uitgaven moeten dan gericht zijn op je (toekomstige) beroep, er moet sprake zijn van een leertraject onder toezicht én het bedrag (min eventuele vergoedingen) moet hoger zijn dan 250 euro.
 
 

Optie 4: Coach- trainingsbudget in je CAO?

Er kan in jouw CAO een coach- of persoonlijke ontwikkelingsbudget zijn opgenomen. Het meest voorkomende bedrag is 500,- per jaar.
 
 

Optie 5: Basis & aanvullende zorgverzekering

Bij een basis zorgverzekering wordt coaching en training meestal niet vergoedt. Check wel altijd je aanvullende verzekering hier op. Zeker wanneer het gaat om persoonlijke ontwikkeling of ouderschap.
 

Optie 6: Wanneer je een UWV uitkering ontvangt

Als jij een uitkering ontvangt kun je bij het UWV informeren of er geld beschikbaar is voor jouw coaching of training. Zeker als dit bijdraagt aan het vinden van een nieuwe baan, kan het zijn dat er een budget voor jou beschikbaar is.
 
 
Welke situatie ook bij jouw situatie past, ons advies: Informeer altijd naar de mogelijkheden. Vaak zijn er potjes en regelingen waar je niets van wist en is er meer mogelijk dan je denkt.
 
“Nee heb je, ja kun je krijgen.”